Sałatka z jajkiem, smażonym tofu i prażonymi pestkami dyni

Sałatka z jajkiem, smażonym tofu i prażonymi pestkami dyni

Składniki

1 opakowanie tofu (u nas wędzone)
szpinak baby
1/2 sałaty lodowej
3 jajka
kiełki brokuły
kiełki fasoli mung
4 ogórki konserwowe
2 pomidory
1 ząbek czosnku
bułka tarta
garść obranych pistacji
garść pestek dyni
olej rzepakowy
Kitchen King Masala
sól, pieprz
mieszanka przypraw do sosu (u nas: gorczyca, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak)

Sałatka z jajkiem, smażonym tofu i prażonymi pestkami dyni

Wykonanie

Umytą sałatę lodową porwać w rękach na kawałki, dodać liście szpinaku, drobno pokrojony czosnek, mieszankę przypraw i odrobinę oleju rzepakowego. Wkroić pomidory, ogórki, kiełki brokuły, wymieszać i odstawić do lodówki. Tofu pokroić w cienkie plastry, obsypać solą, pieprzem oraz Kitchen King Masala, obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na odrobinie oleju. Pozostałe jajka ugotować na twardo, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
Gdy tofu jest gotowe, a jajka przestudzone można przystąpić do układania sałatki. Najpierw wyłożyć sałatkę na talerz, posypać kiełkami fasoli mung, udekorować plastrami tofu i ćwiartkami jajek, prażoną dynią oraz pistacjami. Z góry delikatnie jeszcze dodać soli i pieprzu.

Sałatka z jajkiem, smażonym tofu i prażonymi pestkami dyni

Sałatka z jajkiem, smażonym tofu i prażonymi pestkami dyni

na google+
 

Dodaj komentarz