Sauté ziemniaki
Składniki
1 kg niedużych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka masła
1 łyżeczka pociętego rozmarynu (najlepiej świeży ale może być i suszony)
olej rzepakowy
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
W garnku wstawić wodę, wsypać łyżeczkę soli. W czasie gdy woda będzie dochodzić dokładnie umyć ziemniaki (najlepiej zostawić skórkę) i przekroić na pół. Wrzucić je do gotującej się wody i przykryć. Gdy woda ponownie zacznie bulgotać, gotować w niej ziemniaki około 8 minut, bądź do momentu w miarę swobodnego wbijania się widelca. Pilnować aby jednak ziemniaki były al dente i odcedzić je na sitko. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i ułożyć ziemniaki płaską stroną do dołu, obsypać delikatnie solą, pieprzem i papryką. Smażyć kilka minut, aż się zarumienią i wówczas je odwrócić, pozwalając aby przypiekły się z każdej strony w miarę jednakowo. Gdy ziemniaczki osiągną oczekiwany kolor dodać rozmaryn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu 1 minutę. Na koniec dodać masło, pozwolić mu się roztopić, zdjąć patelnię z ognia i dokładnie wymieszać ziemniaki w maśle. Podawać jako przystawkę albo do dania głównego.
Ziemniaki fantastycznie pasują z brukselką w imbirowej glazurze oraz pieczonym łososiem