Śledź marynowany w pieczonych burakach
Składniki (na 6-8 osób)
5-6 filetów śledziowych, pokrojone w skośne paski
1/2 kg czerwonych buraków
4 nie duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę wielkości około 1 cm
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwone jabłko, obrane
2 jajka, ugotowane na twardo
1/2 pęczka natki pietruszki, drobno poszatkowanej
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku, drobno poszatkowany
25 ml octu spirytusowego
25 ml wody
75 ml oleju rzepakowego
Sos
1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku, drobno poszatkowany
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1/2 cytryny
1 jajko (żółtko)
100 ml oleju rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie
Na początku owinąć buraki w folię aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pokrojone w skośne paski śledzie ułożyć na talerzu, posypać je pokrojoną cebulą oraz pieprzem. Następnie śledzie polać 25 ml oleju rzepakowego, 25 ml octu spirytusowego oraz 25 ml wody. Odstawić.
Upieczone i obrane buraki pokroić w kostkę o boku 1 cm i przełożyć do miski. Dodać pokrojone w nieco mniejszą kostkę jabłko, doprawić solą, pieprzem, 25 ml oleju rzepakowego oraz połową soku z 1/2 cytryny. Wymieszać i odstawić.
Pokrojone w kostkę ziemniaki gotować na parze około 15 minut. Gdy będą ugotowane przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony czosnek, natkę pietruszki, resztę soku z cytryny, 25 ml oleju rzepakowego oraz sól i pieprz. Delikatnie wymieszać i odstawić.
Sos
Bardzo drobno poszatkowaną natkę pietruszki oraz czosnek, rozetrzeć najlepiej w moździerzu z kilkoma kroplami oleju, odrobiną soli oraz łyżeczką musztardy Dijon. Następnie dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sok z 1/2 cytryny i wlać cienkim strumieniem 100 ml oleju rzepakowego, cały czas mieszając. Odstawić.
Na dwóch dużych talerzach układać warstwowo, najpierw buraki z jabłkiem, następnie śledzie z cebulką, ponownie buraki, zamarynowane ziemniaki i pozostałe buraki. Na koniec udekorować jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi na mniejsze części oraz polać nie wielką ilością sosu. Resztę sosu przelać do sosjerki i postawić przy sałatce