Smalec wegański
Składniki
1 szklanka suchej białej fasoli (najlepiej dużej) (albo soi)
2 średnie cebule
olej rzepakowy
3 spore szczypty suszonego majeranku
1/4 średniego słodkiego jabłka
3 ząbki czosnku
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Fasolę moczyć przez noc, następnego dnia opłukać, zalać nową wodą i ugotować do miękkości, jak zaczyna mięknąć dodać trochę soli. Ugotowaną fasolę odstawić do przestygnięcia, część wody z gotowania pozostawić. Przestudzoną już fasolę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać kilka łyżek wody z gotowania i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, po czym dodać czosnek oraz przyprawy. Po chwili zdjąć z ognia, dodać masę fasolową, dokładnie wymieszać z cebulą, postawić ponownie na palnik, chwilkę podgrzewać. Dodać utarte na drobnej tarce jabłko, roztarty w palcach majeranek, szczyptę soli, 1/4 szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut, regularnie mieszając. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki oleju, dosmaczyć solą – jeśli trzeba. Przełożyć do słoika, wierzch polać olejem, po przestudzeniu wstawić do lodówki.
Przejrzałam przepisy z fasolą i widzę ich sporo. Mogę polecić kotlety z fasoli świetnie z sosem pomidorowym lub grzybowym, albo na słodko…trufle. To dopiero pyszności, częstowałam gości i nikt nie zgadł że to z fasoli. Pozdrawiam
Ciekawy pomysł na kotlety, spróbujemy koniecznie
Wielkie dzięki