Sok jabłkowo-marchwiowy z żurawiną
Przez wieki żurawinę stosowano nie tylko w kuchni, ale także w zwalczaniu dolegliwości pęcherza, anginy, schorzeń reumatycznych, przeziębień, przy problemach z żołądkiem. Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału. Picie jednej szklanki soku dziennie zapobiega zatykaniu się naczyń krwionośnych, chroni przed wrzodami żołądka. A do tego żurawina jest pyszna i polecamy podgryzać ją sobie w ciągu dnia, fajnie neutralizuje zachcianki na różnego rodzaju słodycze
Składniki
marchew
2 jabłka
5 łyżek żurawiny
Wykonanie
Marchew obrać, umyć i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać i wydrążyć pestki, pokroić na kawałki i umieścić w kielichu miksera wraz z żurawiną i sokiem z marchwi. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodając więcej bądź mniej soku z marchwi uzyska się bardziej albo mniej gęsty sok Wypić od razu po przygotowaniu