Sok warzywny
Dlaczego warto samemu przygotowywać i pić soki?
Świeżo wyciskane soki wspaniale alkalizują organizm. To bardzo ważne dla każdego, a w szczególności dla osób żywiących się tradycyjnie (pieczywo, nabiał, mięso, cukier i podobne pokarmy zakwaszające), palących, prowadzących siedzący tryb życia, biorących leki lub żyjących w stresie. Takie soki niesamowicie wzmacniają nasz system immunologiczny, są świetne w celu oczyszczenia organizmu, mają właściwości lecznicze itd.
Natomiast soki sklepowe poddane są pasteryzacji, by mogły miesiącami leżeć na sklepowej półce. Wysoka temperatura podczas pasteryzacji pozbawia sok większości odżywczych wartości. Do tego często są rozwadniane wodą, produkowane z soków zagęszczonych, dodawany jest cukier lub chemiczne słodziki.
Składniki
marchew
seler
pietruszka
burak czerwony
Wykonanie
Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wycisnąć z nich pyszny i zdrowy sok