Sos koperkowo-pieczarkowy

Przedstawiamy bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos. Powstał on w zasadzie bez większego planu, z tego co było dostępne w lodówce :)

Sos koperkowo-pieczarkowy

Składniki

kilka pieczarek, pokrojonych w paski
15 cm pory, dość cienko pokrojonej
1/2 pęczka koperku, drobno pokrojonego
1 jajko
1 łyżka mąki grochowej
1 łyżka mąki pszennej
garstka natki pietruszki
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki oleju rzepakowego
mielone chili
papryka ostra
sól, pieprz

Sos koperkowo-pieczarkowy

Wykonanie

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przyprawione pieczarki, pod koniec smażenia dodać do nich por i smażyć do miękkości.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody włożyć delikatnie pulpety i gotować odpowiednią ilość czasu, po czy pulpety wyłowić i dodać podsmażone pieczarki oraz por.
Chwilę gotować, a następnie delikatnie wlewać jajko, tak aby nie zbiło się w jedną kulę, najlepiej robić to za pomocą widelca :) Gotować kolejną chwilę.
Na koniec dodać rozmieszane w odrobinie wody mąki, pamiętając o tym by cały czas mieszać aby nie powstały kluski. Gotować 4-5 minut, wsypać koperek oraz natkę pietruszki i przełożyć z powrotem do garnka ugotowane pulpety.

Sos koperkowo-pieczarkowy

Oczywiście jeśli to ma być sos na przykład do kotlecików, to część z gotowaniem w nim pulpetów pominąć :)

Sos koperkowo-pieczarkowy

Sos koperkowo-pieczarkowy

Sos koperkowo-pieczarkowy

na google+
 

Dodaj komentarz