Sos pieczarkowy
Pieczarki od niedawna znalazły się w grupie żywności, która wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Badania nad grzybami oraz ich potencjalnym dietetycznym wpływem na kontrolę masy ciała, wskazują, że w porównaniu z innymi dietami o zbliżonej zawartości kalorycznej, diety oparte na grzybach powodują największą utratę tkanki tłuszczowej Dla osób, które nie spożywających mięsa, ważną informacją jest to, że pieczarki oraz inne grzyby mają dużą zawartość białka, żelaza i witaminy D. Są również źródłem błonnika i innych istotnych składników odżywczych, takich jak wapń, kwas foliowy, cynk, aminokwasy, kwasy tłuszczowe itp.
Składniki
7-8 średnich pieczarek, obranych i cienko pokrojonych
1 duża, bądź 2 mniejsze cebule, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki koperku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki kozieradki
olej kokosowy albo rzepakowy
około 200 ml śmietany słodkiej
2-3 łyżeczki maizeny (skrobi kukurydzianej)
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Na rozgrzanym oleju zeszklić lekko posoloną cebulę, po czym dodać pieczarki, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą. Podsmażać, aż wyparuje cała woda z pieczarek, następnie przełożyć wszystko do garnuszka, dodać wodę, ilość uzależniona od tego jak dużo potrzebujemy sosu Dodać koperek, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodać śmietanę wraz z mąką, zagotować i sos gotowy