Sos pieczarkowy

Pieczarki od niedawna znalazły się w grupie żywności, która wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Badania nad grzybami oraz ich potencjalnym dietetycznym wpływem na kontrolę masy ciała, wskazują, że w porównaniu z innymi dietami o zbliżonej zawartości kalorycznej, diety oparte na grzybach powodują największą utratę tkanki tłuszczowej :D Dla osób, które nie spożywających mięsa, ważną informacją jest to, że pieczarki oraz inne grzyby mają dużą zawartość białka, żelaza i witaminy D. Są również źródłem błonnika i innych istotnych składników odżywczych, takich jak wapń, kwas foliowy, cynk, aminokwasy, kwasy tłuszczowe itp.

Sos pieczarkowy

Składniki

7-8 średnich pieczarek, obranych i cienko pokrojonych
1 duża, bądź 2 mniejsze cebule, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki koperku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki kozieradki
olej kokosowy albo rzepakowy
około 200 ml śmietany słodkiej
2-3 łyżeczki maizeny (skrobi kukurydzianej)
papryka ostra
sól, pieprz

Sos pieczarkowy

Wykonanie

Na rozgrzanym oleju zeszklić lekko posoloną cebulę, po czym dodać pieczarki, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą. Podsmażać, aż wyparuje cała woda z pieczarek, następnie przełożyć wszystko do garnuszka, dodać wodę, ilość uzależniona od tego jak dużo potrzebujemy sosu :) Dodać koperek, doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec dodać śmietanę wraz z mąką, zagotować i sos gotowy :)

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

na google+
 

Dodaj komentarz