Sos Teriyaki

Teriyaki jest to japońska technika kulinarna, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie. Oczywiście to także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych, grillowanych oraz makaronu. Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy pod wpływem dużej ilości cukru w sosie. Główne składniki marynaty to sos sojowy, słodkie sake – mirin oraz cukier albo miód.
Sos ten można kupić na dziale z kuchnią azjatycką, my jednak postanowiliśmy sami go przygotować i nieco zmodyfikować. W różnych najróżniejszych przepisach dodaje się sake oraz skrobię ziemniaczaną, my jednak zdecydowaliśmy się sake zastąpić wódką, a mąkę pominąć :)

Sos Teriyaki

Składniki (ok 250 ml)

1 szklanka wody
1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wódki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka świeżego imbiru
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1/4 łyżeczki suszonego czosnku

Wykonanie

Wszystkie składniki pomieszać ze sobą w małym garnuszku i gotować na małym ogniu 25 minut. Przestudzić i przelać do słoika. Przechowywać w lodówce.

Sos Teriyaki
[ndfpp fraza=teriyaki limit=3][/ndfpp]

na google+
 

Dodaj komentarz