Sos z czerwonej soczewicy

Czasami przygotowując obiad pewnie stwierdzacie, że brakuje sosu i najgorzej jak nie ma pomysłu z czego taki sos zrobić. My nauczyliśmy się, że wykonanie sosu jest mega proste i można zrobić go niemal ze wszystkiego :) Dlatego proponujemy Wam wypróbować sos z czerwonej soczewicy. Przepis jest prosty, wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, smakuje bardzo fajnie i do tego super zdrowy :)

Sos z czerwonej soczewicy

Składniki

1/3 szklanki czerwonej soczewicy
2,5 szklanki wody
1 cebula, dość drobno pokrojona
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju kokosowego albo innego do smażenia
sól, pieprz

Sos z czerwonej soczewicy

Wykonanie

W małym garnuszku rozgrzać olej i zeszklić na nim lekko posoloną cebulę, następnie dorzucić przepłukaną soczewicę, wlać wodę i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, do miękkości soczewicy. Wsypać majeranek, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, doprawić solą i pieprzem, gotować jakieś 2 minuty. Odstawić do przestygnięcia.
Przestudzony sos zmiksować za pomocą blendera, najlepiej niezbyt dokładnie, tak aby czasem natrafić na cebulkę albo soczewicę :) Przed podaniem jeszcze raz zagotować.

Sos z czerwonej soczewicy

Sos z czerwonej soczewicy

Sos z czerwonej soczewicy

A jak myślicie jak może taki sos wyglądać i smakować na bazie czarnej soczewicy?

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. a mam właśnie czerwoną soczewicę w posiadaniu :]

  2. Super przepis. Dziś robię kotleciki ziemniaczane też waszego pomysłu i na pewno będzie pysznie :) Lecę do warzywniaczka ;)

  3. Do jakich potraw podaje Pani ten sos?

  4. mega sos, ja nie mialem majeranku to dodalem wlasna kompozycje przypraw: kardamon, kolendra, lubczyk i kumin

  5. dotąd robiłem zwykły pomidorowy sos ale niebo a ziemia w smaku, dlatego zagości on u mnie na stałe :)

Dodaj komentarz