Surówka z białej rzodkwi

Biała rzodkiew, podobnie jak czarna jest niezwykle bogata w cały szereg wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi mnóstwo cennych witamin (C, PP, oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden), białek, węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz olejków eterycznych (które odpowiadają za mocny zapach i intensywny smak warzywa).
Polecana w diecie odchudzającej, gdyż syci, a nie tuczy, zawiera 12 kalorii w 100 gramach.
Duża zawartość witaminy C oraz właściwości bakteriobójcze rzodkwi pozwalają łagodzić zapalenie gardła i bony śluzowej jamy ustnej oraz wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych i stanów grypowych.
Rzodkiew jest także polecana osobom cierpiącym na schorzenia nerek i wątroby (właściwości moczopędne, żółciotwórcze i żółciopędne) oraz borykającym się z przewlekłymi kłopotami trawiennymi.

Surówka z białej rzodkwi

Składniki

biała rzodkiew
marchew
kwaśna śmietana 18%
sól, pieprz

Surówka z białej rzodkwi

Wykonanie

Rzodkiew utrzeć na tarce, na dużych okach, marchew utrzeć na małych okach. Dodać sól i pieprz do smaku, kilka łyżek kwaśnej śmietany i dokładnie wymieszać.
Najlepiej odstawić na parę minut przed podaniem.

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

na google+
 

Dodaj komentarz