Sushi
Sushi, to kolejna potrawa, z serii „na specjalne życzenie” Tym razem spełnialiśmy życzenie mamy
Składniki
450 g ryżu, specjalny do sushi
pasta wasabi
250 g łososia wędzonego, plastry
2-3 świeże ogórki, obrane i pokrojone w cienkie podłużne paski
sos sojowy
opakowanie płatów nori
100 ml octu ryżowego
4 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli
Wykonanie
Najważniejszym składnikiem w sushi jest ryż, właściwe jego ugotowanie jest nie lada sztuką. Często na opakowaniu od ryżu jest instrukcja, ale my przedstawimy Wam krok po kroku jak postępować podczas przygotowywania ryżu (informacja z książki kucharskiej poświęconej tylko i wyłącznie sushi ).
450 g ryżu wsypać do garnka o grubym dnie i płukać tak długo, aż woda zrobi się klarowna. Następnie należy ryż odcedzić na sicie i odstawić na 10 minut, aby przeschnął.
Po 10 minutach ryż ponownie umieścić w garnku, wlać 1/2 litra wody, ustawić średni ogień i gotować około 20 minut. Podczas gotowania nie zaleca się podnoszenia przykrywki. Następnie szczelnie zamknięty garnek odstawić na 20 minut.
W międzyczasie przygotować zaprawę, czyli 100 ml octu ryżowego, 4 łyżeczki cukru oraz w zależności od potrzeb 1-2 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać.
Ryż przełożyć do drewnianej lub porcelanowej miski, mieszając go drewnianą łyżką delikatnie i powoli wlewać zaprawę, pilnując aby równomiernie połączyła się z ziarnami. Całość przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż osiągnie temperaturę ciała, czyli 36,6 można zacząć lepić sushi
My zdecydowaliśmy się na przygotowanie tak zwanych Maki.
Na stole rozłożyć specjalną matę bambusową, następnie położyć na niej listek nori, błyszczącą stroną do dołu i równo rozłożyć na nim ryż. Przez środek rozsmarować delikatnie pastę wasabi i ułożyć plasterek łososia i cienkie paski ogórka świeżego, lub inne ulubione dodatki
Tak przygotowane maki zawijać za pomocą maty bambusowej, lekko uciskając. Powstały rulon podzielić ostrym nożem na 4-6 równych części. Analogicznie tak samo postępować z pozostałymi płatami nori
Sushi podawać w towarzystwie sosu sojowego z odrobiną pasty wasabi, aby można było je w nim zamaczać. Powinien być też podany marynowany imbir, ale jakoś nie możemy się do niego przekonać