Sushi

Sushi, to kolejna potrawa, z serii „na specjalne życzenie” :) Tym razem spełnialiśmy życzenie mamy :D

Sushi

Składniki

450 g ryżu, specjalny do sushi
pasta wasabi
250 g łososia wędzonego, plastry
2-3 świeże ogórki, obrane i pokrojone w cienkie podłużne paski
sos sojowy
opakowanie płatów nori
100 ml octu ryżowego
4 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soli

Sushi

Wykonanie

Najważniejszym składnikiem w sushi jest ryż, właściwe jego ugotowanie jest nie lada sztuką. Często na opakowaniu od ryżu jest instrukcja, ale my przedstawimy Wam krok po kroku jak postępować podczas przygotowywania ryżu (informacja z książki kucharskiej poświęconej tylko i wyłącznie sushi :D ).

450 g ryżu wsypać do garnka o grubym dnie i płukać tak długo, aż woda zrobi się klarowna. Następnie należy ryż odcedzić na sicie i odstawić na 10 minut, aby przeschnął.
Po 10 minutach ryż ponownie umieścić w garnku, wlać 1/2 litra wody, ustawić średni ogień i gotować około 20 minut. Podczas gotowania nie zaleca się podnoszenia przykrywki. Następnie szczelnie zamknięty garnek odstawić na 20 minut.
W międzyczasie przygotować zaprawę, czyli 100 ml octu ryżowego, 4 łyżeczki cukru oraz w zależności od potrzeb 1-2 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać.
Ryż przełożyć do drewnianej lub porcelanowej miski, mieszając go drewnianą łyżką delikatnie i powoli wlewać zaprawę, pilnując aby równomiernie połączyła się z ziarnami. Całość przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż osiągnie temperaturę ciała, czyli 36,6 można zacząć lepić sushi :)

My zdecydowaliśmy się na przygotowanie tak zwanych Maki.

Na stole rozłożyć specjalną matę bambusową, następnie położyć na niej listek nori, błyszczącą stroną do dołu i równo rozłożyć na nim ryż. Przez środek rozsmarować delikatnie pastę wasabi i ułożyć plasterek łososia i cienkie paski ogórka świeżego, lub inne ulubione dodatki :)
Tak przygotowane maki zawijać za pomocą maty bambusowej, lekko uciskając. Powstały rulon podzielić ostrym nożem na 4-6 równych części. Analogicznie tak samo postępować z pozostałymi płatami nori :)

Sushi

Sushi podawać w towarzystwie sosu sojowego z odrobiną pasty wasabi, aby można było je w nim zamaczać. Powinien być też podany marynowany imbir, ale jakoś nie możemy się do niego przekonać :)

Sushi

Sushi

Sushi

na google+
 

Dodaj komentarz