Sycąca zupa z trzech kasz

Były już kotlety z trzech kasz, które są bardzo popularne u nas w domku, a teraz przyszła pora na zupkę z trzech (nieco innych) kasz :)

Sycąca zupa z trzech kasz

Składniki

4 marchewki, drobno pokrojone
1 mała pietruszka, drobno pokrojona
1/4 selera, drobno pokrojonego
kawałek pora, cienko pokrojonego
2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
szczypta papryki wędzonej ostrej
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki przecieru pomidorowego, albo 2 pomidory
3 łyżki koperku
sól, pieprz
3 l wody

Sycąca zupa z trzech kasz

Wykonanie

Do dużego garnka wlać wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz kaszę jęczmienną typu pęczak, gotować 15 minut, po czym dodać pozostałe kasze.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażać przez 15 minut pokrojone warzywa, doprawione solą i pieprzem. Następnie przełożyć warzywa do gotujących się kasz, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i gotować do miękkości warzyw. Na sam koniec doprawić do smaku solą i dodać koperek.

Sycąca zupa z trzech kasz

Sycąca zupa z trzech kasz

Sycąca zupa z trzech kasz

na google+
 

Dodaj komentarz