Szparagi z gremoladą i okruchami chleba
Gremolada to włoska posypka składająca się z posiekanej natki pietruszki, czosnku oraz tartej skórki z cytryny. Świetnie sprawdza się nie tylko ze szparagami, równie dobrze można użyć jej na przykład do makaronów
Składniki
szparagi, umyte i pozbawione zdrewniałych końcówek
2 kromki chleba, najlepiej wiejskiego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Gremolada:
2 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku, drobno poszatkowany
1 łyżeczka skórki z cytryny
Wykonanie
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć wysmarowane olejem szparagi. Następnie posypać je gremoladą, solą, pieprzem, pokruszonymi kromkami chleba i delikatnie podlać pozostałym olejem. Blaszkę umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piec w zależności od grubości szparagów, 15-20 minut, lub aż szparagi będą miękkie, a okruchy chrupkie.
Podawać jako samodzielne danie albo jako surówka do obiadu. U nas podawane były z włoskim makaronikiem oraz z niezbyt urodziwym jajkiem w koszulce