Tahini czyli masło sezamowe

Tahini jest to pasta z nasion sezamu, służy do przygotowywania wielu potraw, między innymi Hummusu. Używana jest przede wszystkim w kuchni Bliskiego Wschodu.
Bardzo łatwo przygotować Tahini samemu w domu. Wystarczy uprażyć sezam i posiadać dobry mikser albo młynek do kawy. :)

Tahini czyli masło sezamowe

Składniki (około 1/2 szklanki)

1/2 szklanki sezamu
4-5 łyżek oleju sezamowego albo innego

Tahini czyli masło sezamowe

Wykonanie

Sezam delikatnie uprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w młynku i wymieszać z olejem. Kolor pasty uzależniony jest od mocy uprażenia. Tak samo ilością oleju można regulować gęstość pasty. :) I oto cały przepis :)

Tahini czyli masło sezamowe

Pastę Tahini można przechowywać w lodówce spokojnie 3 miesiące :)

Tahini czyli masło sezamowe

na google+
 

Dodaj komentarz