Tajska pikantna zupa
Składniki
2 marchewki
1/2 dużej pietruszki
kawałek selera
3 cm imbiru
1 papryka czerwona
2 cebule
3 łyżki sosu sojowego
4 ziemniaki
1,5 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej
1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka passaty
1 ząbek czosnku
5 łyżek sosu rybnego (wegetariańskiego)
1/2 puszki mleka kokosowego
sok z 1 cytryny
garść świeżej kolendry
olej rzepakowy
sól, pieprz
Wykonanie
Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę, pokroić w podłużne paski i wrzucić do gotującej się i osolonej wody. Na patelni z odrobiną oleju rzepakowego podsmażyć pokrojoną w dużą kostkę paprykę, imbir i cebule. Gdy już zaczną dochodzić dolać na patelnie sos sojowy i chwilę jeszcze podsmażać. Zawartość patelni przelać do garnka z warzywami, wsypać przyprawy, dodać koncentrat pomidorowy, passatę oraz pokrojony ząbek czosnku. Gdy warzywa będą miękkie doprawić sosem rybnym, mlekiem kokosowym oraz cytryną i gotować 2 minuty. Wyłączyć zupę i na koniec wsypać pokrojoną kolendrę
Z podanych składników wyszło około 4,5 l zupy