Tajski smażony ryż z chrupiącym imbirem

Tajski smażony ryż z chrupiącym imbirem

Składniki

250 gram ryżu Basmati
1/2 szklanki oleju rzepakowego
5 cm świeżego imbiru
4 łyżki niesolonych orzeszków arachidowych, bez brązowej łuski
2 łyżki Kecap Manis
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z limonki
sok z 1/2 cytryny
6 dymek
1 ugotowana i wyłuskana kukurydza
2 duże ząbki czosnku
1 duża papryczka chili
1 garść świeżej kolendry
1/2 łyżeczki cukru (ksylitolu)
sól

Tajski smażony ryż z chrupiącym imbirem

Wykonanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i włożyć większość imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki. Smażyć aż zarumieni się na złoto. Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Orzeszki arachidowe wymieszać w misce z Kecap Manis, jeśli nie mamy tego sosu wystarczy wymieszać 2 łyżki ciemnego sosu sojowego ze szczyptą cukru pudru. Część oleju z patelni, na której smażył się imbir odlać na mniejszą patelnie i smażyć na niej orzeszki wyjęte z sosu. Smażyć, aż nabiorą ciemnozłotego koloru i będą się lepić. Usmażone orzeszki zdjąć z ognia i odstawić. W misce wymieszać ze sobą Kecap Manis, sos rybny, sok z limonki, sok z cytryny, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię z tłuszczem włożyć drobno pokrojone chili, pozostały imbir, białe części dymek (przekrojone na pół, albo na 4 jak duże). Po około 4 minutach dodać czosnek, a po chwili ostudzony ryż. Dokładnie wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Smażyć, aż ryż będzie gorący. Podawać na ugotowanej kukurydzy, posypać zieloną dymką, pieczonymi orzeszkami, listkami kolendry i chrupiącym imbirem.

Tajski smażony ryż z chrupiącym imbirem

Tajski smażony ryż z chrupiącym imbirem

na google+
 

Dodaj komentarz