Tarta z czerwona cebulą, buraczkami i fetą
Składniki
Na farsz:
1 łyżka oleju rzepakowego
25 g masła (plus dodatkowo do natłuszczenia)
1/2 kg czerwonej cebuli, pokrojonej w cienki plastry
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 kg młodych buraków, ugotowanych
1 łyżka miodu (u mnie rzepakowego)
1/2 opakowania fety
3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz, papryka ostra
Ciasto orzechowe:
1/2 szklanki orzechów włoskich
1,5 szklanki mąki owsianej, plus dodatkowa do rozwałkowania ciasta
85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
Wykonanie
Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu, kilka razy mieszając, po czym drobno posiekać i odstawić. Mąkę przesiać, dodać dużą szczyptę soli i masło, ugniatać aż powstanie coś podobnego do kruszonki. Dodać orzechy, żółtko i wodę, dalej mieszać aż powstanie zwarte ciasto. Owinąć ciast folią do żywności i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie olej i 25 g masła rozgrzać na dużej patelni, włożyć cebulę, przykryć i smażyć na małym ogniu, aż zmięknie , od czasu do czasu mieszać. Dodać tymianek, majeranek i ocet jabłkowy, smażyć jeszcze 5 minut, aż ocet zostanie wchłonięty. Dodać buraki i miód, mieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić jeszcze około 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, lekko natłuścić masłem formę do tart. Ciasto delikatnie rozwałkować (jest bardzo kruche) i wyłożyć do foremki (nie szkodzi jeśli się łamie i kruszy). Nakłuć widelcem w kilku miejscach, wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim rozsypać fasolę. Piec około 25 minut, aż będzie prawie upieczone, zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony spód od tarty posmarować roztrzepanym białkiem, nałożyć cebulę z burakami, można jeszcze doprawić solą, pieprzem i papryką. Na wierzchu pokruszyć ser, piec całość 20 minut.