Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g łososia wędzonego
200 g mozzarelli
5 jajek
100 ml śmietany 30%
garść świeżej bazylii
1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego
2 średnie pomidory, obrane z skórki i pokrojone w nie dużą kostkę
1 łyżka oleju lub masła, do natłuszczenia tartownicy
sól, pieprz
Wykonanie
Na natłuszczonej tartownicy rozłożyć dokładnie ciasto francuskie, które najlepiej wcześniej lekko rozwałkować aby było cieńsze. Na cieście układać naprzemiennie plastry łososia oraz grubsze plastry mozzarelli, wszystko posypać szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pocięte listki bazylii i doprawić pieprzem oraz odrobiną soli.
Do oddzielnej miseczce wbić jajka, dodać śmietanę, sól oraz pieprz i mieszać do powstania jednolitej masy. Tak powstałą masę przelać do tartownicy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut (do całkowitego ścięcia się jajek). Czas pieczenia oczywiście będzie krótszy dla piekarników z termoobiegiem