Tort śmietanowy
Choć nie należymy do fanów tortów, przynajmniej tych słodkich, postanowiliśmy jednak przygotować jeden, ze względu na urodziny
Oczywiście nie mógł być on za słodki, ani zbyt skomplikowany
A oto co nam wyszło
Pomysł na czekoladę w takim wydaniu zaczerpnęliśmy z internetu
Składniki
biszkopt czekoladowy, podzielony na 3 krążki
750 ml bitej śmietany
250 g borówek amerykańskich
250 g wiśni z nalewki
200 g gorzkiej czekolady, plus kilka kostek do przystrojenia
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
folia bąbelkowa
Wykonanie
Na początek zagotować wodę, dodać cukier i cytrynę i odstawić do przestudzenia.
W międzyczasie pokroić biszkopt, oraz ubić śmietanę
Bitą śmietanę podzielić na 3 części.
Spód biszkoptu umieścić na talerzu bądź paterze, nasączyć go przygotowanym „ponczem” lekko posmarować bitą śmietaną i ułożyć warstwę z borówek, a następnie ponownie posmarować resztą pierwszej części bitej śmietany.
Na wierzch położyć środkowy krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem i rozsmarować na nim połowę z kolejnej części bitej śmietany, rozłożyć pokrojone wiśnie z nalewki i posmarować pozostałą śmietaną.
Na koniec przykryć ostatnim biszkoptem, który również nasączyć ponczem i delikatnie rozsmarować odrobinę śmietany na bokach.
Tak przygotowany tort odstawić do lodówki.
Dobrze umytą i osuszoną folię bąbelkową uciąć tak aby można było nią owinąć tort dookoła, a jej wysokość była równa, albo nieco wyższa od tortu.
Folię ułożyć na blacie, płaską stroną do dołu.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarować ją na folii.
Folię najlepiej pokroić na mniejsze kawałki (wraz z płynną czekoladą) i takie pojedyncze kawałki przyklejać czekoladą do tortu.
Pokrojoną folię łatwiej będzie później odrywać, a i zdecydowanie łatwiej będzie się kroiło tort, gdyż kawałki czekolady nie będą się kruszyć, a wyznaczą grubość kawałków
Tort obłożony folią z czekoladą umieścić ponownie w lodówce. Po zesztywnieniu czekolady, delikatnie odkleić folię (powinna zejść bez problemu), a na środek tortu wyłożyć resztę bitej śmietany (tak aby dobrze przykryć ostatni krążek biszkoptu).
Górę udekorować albo utartą czekoladą i kilkoma kostkami, albo można przygotować więcej czekolady na folii i taka lekko pokruszyć i ułożyć
Dekoracja końcowa jest dowolna
Z podanego przepisu tort nie wychodzi zbyt słodki
Wygląda cudnie Świetna dekoracja
Dziękujemy Było trochę zabawy i brudzenia stołu, ale efekt końcowy zaskoczył wszystkich, również nas