Tradycyjny barszcz czerwony
Dodano dnia 7 maja 2014 do kategorii Bezglutenu, Wegańskie
Barszcz czerwony jadamy zwykle w Wigilię i ewentualnie jakiś dodatkowy dzień w roku. Szkoda, że tak rzadko, gdyż jest to niezwykle zdrowe danie. Jak się okazuje, picie soku z buraków korzystnie wpływa na oczyszczenie krwi, buraki pobudzają również procesy trawienne, wspomagające szybszą przemianę materii. Można więc stwierdzić, iż buraki mogą przyczynić się do kontrolowanej utraty wagi oraz wspomagają walkę z otyłością. Aby skutecznie oczyścić i wzmocnić organizm, zalecane jest picie około pół szklanki soku z buraków na dzień, najlepiej przed posiłkami.
Składniki
2 marchewki, pocięte w dość cienkie krążki
5 ugotowanych buraków, pociętych w cienkie plastry
1 pietruszki, pocięta w cienkie krążki
kawałek selera, drobno pokrojony
kawałek pora, drobno pokrojony
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku, przecięte na pół
2 łyżki natki pietruszki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka kozieradki
3 łyżeczki suszonego koperku
1 łyżeczka lubczyku
1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/3 łyżeczki cukru
ocet, wedle uznania
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
Wykonanie
Obrane i pokrojone warzywa oraz czosnek umieścić w garnku, wlać 2,5 l wody, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem 20 minut, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie obrać i pokroić wcześniej ugotowane buraki.
Do gotujących się warzyw dodać olej i buraki, gotować około 5 minut, pilnując aby w momencie gdy zupa osiągnie intensywny czerwony kolor dodać ocet i cukier. Ilość octu jest uzależniona od indywidualnych gustów smakowych, oczywiście jak ktoś nie lubi octu, może go zastąpić sokiem z cytryny
Zupę gotować jeszcze parę minut, aż buraki będą miękkie. Na koniec doprawić papryką wędzoną, natką pietruszki, pieprzem i ewentualnie solą.
Tutaj barszczyk podany z uszkami z kapustą