Tureckie placki Gozleme
Składniki
Ciasto:
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki letniej wody
1 czubata łyżka zakwasu na chleb (jak ktoś nie ma, można użyć 9g suszonych drożdży)
około 1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki letniego mleka
Farsz:
400 g szpinaku
80 g sera pleśniowego
1 duży ząbek czosnku (albo 2 mniejsze)
chilli mielone
papryka ostra
Garam Masala
sól, pieprz
Wykonanie
Szpinak smażyć doprawiony, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdy jest już usmażony dodać pokruszony ser i podsmażać dopóki ser się nie rozpuści. Wyłączyć patelnię i odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać wodę z mlekiem, cukrem i solą oraz zakwasem. Mąkę dodawać powoli i delikatnie ugniatać (pilnować aby ciasto było elastycznie, a nie twarde). Odstawić na 30 min ,przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Na połowie placka rozsmarować cienko szpinak (tak aby brzegi były suche), po czym złożyć go, a brzegi zagnieść ze sobą. Smażyć na mocno rozgrzanej i suchej patelni.
Z podanych składników wyszły 2 talerze pełne pysznych przekąsek