Wegańska meksykańska

Uwielbiam wszystkie potrawy które mają w sobie nutę ostrości. Kuchnia meksykańska jest rewelacyjna i łatwo mięso zastąpić warzywami bądź produktami sojowymi :) . Nie wiem jednak czemu, ale zawsze dodaję do zupy meksykańskiej ogórki kiszone, tak aby pikantność delikatnie złamać kwaśnością :) . Nie wyobrażam sobie inaczej, a wy jak sobie wyobrażacie smak takiej zupy?
A oto moja wersja wegańskiej zupy meksykańskiej :D .

Wegańska meksykańska

Składniki

3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w niedużą kostkę
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 duża papryczka pepperoni, pokrojona w cienkie krążki
3 ogórki kiszone, dość drobno pokrojone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
500 ml passaty
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie granulatu sojowego (170 g)
2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonego chili
3 łyżeczki chili con carne
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
2/3 łyżeczki kozieradki
2 łyżki natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
olej rzepakowy
sól, pieprz

Wegańska meksykańska

Wykonanie

Do garnka wlać trochę oleju, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i podsmażać ze 2-3 minuty, po czym dodać ziemniaki, kumin, 1 pokrojony ząbek czosnku, sól i kurkumę. Dokładnie wymieszać i smażyć około 10 minut pilnując, żeby się nie przypaliło.
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć papryczkę chili i zwykłą czerwoną paprykę. Gdy papryki będą miękkie dodać resztę czosnku, oregano, granulat sojowy, sól, pieprz oraz słodką mieloną paprykę i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać jeszcze oleju, tak aby cały granulat delikatnie nasiąkł przyprawami i olejem. Smażyć co chwila mieszając 3-4 minuty.
Gdy granulat i papryki będą gotowe przełożyć je do garnka z ziemniakami i cebulą. Zalać około 2,5 litrami wody, dodać kukurydzę, fasolę, koncentrat pomidorowy, passatę oraz resztę przypraw i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać ogórki kiszone i gotować jeszcze jakieś 10 minut. Na sam koniec doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny oraz posypać natką pietruszki.

Wegańska meksykańska

Wegańska meksykańska

na google+
 

Dodaj komentarz