Wegańskie kotleciki buraczano-jaglane
Składniki (+/- 12 kotletów)
1,5 szklanki ugotowanych i utartych buraków
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
1/2 szklanki bułki tartej
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki mąki z amarantusa
3 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki mielonej kolendry
1,5 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1 łyżeczka Garam Masala
sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Następnie przesypać ją do dużej miski i dodawać po kolei pozostałe składniki, czyli buraki, słonecznik, natkę pietruszki, przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wszystko ze sobą wymieszać. Olej i mąkę dodawać stopniowo tak aby powstała masa o odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby dodać więcej oleju bądź mąki. Z powstałej masy formować kotleciki i umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie pieczenia kotlety obrócić.
Można podawać na przykład z ziemniakami, ale również jako kotlet do wegeburgerów