Wegańskie lody bananowe
Zapraszamy do wypróbowania wegańskich lodów bananowych My robiliśmy je po raz pierwszy i na 100% nie ostatni
Składniki
6 mrożonych bananów
Polewa
tabliczka wegańskiej czekolady
1/3 szklanki roślinnego mleka
2 łyżki orzechów
Wykonanie
Banany obrać, połamać na kawałki i umieścić w zamrażalniku. Czas mrożenia zależny jest od lodówki ale trwa średnio 3-4 godziny. Po wyjęciu zmiksować je na gładką masę, za pomocą blendera. Jeśli jest taka potrzeba to podczas miksowania można dodać trochę mleka. Tak powstałą masę można od razu jeść, albo jeśli jest za rzadka umieścić ponownie w zamrażalniku.
W małym garnku zagotować wodę, nałożyć na niego metalową miskę z połamaną czekoladą i resztą składników. Od czasu do czasu mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Dosłodzić jeśli jest taka potrzeba.
Tak przygotowanym i lekko przestudzonym sosem polać przygotowane lody i się zajadać
Wyglądają smakowicie
I są smakowite
Na pewno wypróbuję
Można też dla urozmaicenia smaku dodać podczas miksowania jakieś fajne owoce truskawki, maliny czy nawet kiwi