Węgierska zupa gulaszowa w wersji wegańskiej

Węgierska zupa gulaszowa w wersji wegańskiej

Składniki

3 papryki czerwone
1 cytryna
3 cebule
3 ząbki czosnku
1 opakowanie tofu
1 liść laurowy
2 łyżki mąki pszennej
olej rzepakowy
4 cm imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
chilli mielone
sól, pieprz

Węgierska zupa gulaszowa w wersji wegańskiej

Wykonanie

Przygotować marynatę dla tofu. 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę oleju, wymieszać z kminkiem i chilli, zamoczyć w marynacie drobno pokrojone tofu, włożyć do lodówki na 30 minut.
Papryki umyć i wysmarować olejem, ułożyć na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 35 minut (pamiętać o obracaniu, aby równo się upiekły). Gdy papryka będzie robiła się lekko miękka, należy ją wyjąć i każdą owinąć w folię aluminiową na 15 min. Dzięki temu łatwiej będzie można obrać papryki ze skórki.
Gdy papryki będą się jeszcze piec, smażyć tofu na 2 łyżkach oleju, upieczone przełożyć do miseczki. Do tłuszczu który pozostał na patelni dolać jeszcze trochę i smażyć cebule oraz imbir pokrojone w większą kostkę.
W czasie gdy cebulka będzie dochodzić obrać paprykę oraz ziemniaki i pokroić w kostkę około 1 cm. Na kolejnym palniku wstawić garnek z osoloną wodą i ziemniakami. Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek, utartą skórkę z całej cytryny, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chilli, liść laurowy oraz odłożone tofu. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do garnka w którym gotują się już ziemniaki. Dodać paprykę i gotować jeszcze chwilę, aż ziemniaki będą miękkie.
Na małej patelni podgrzać 4 łyżki oleju, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę papryki słodkiej i sól. Zagęścić taką zasmażką zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli oraz sokiem z 1 cytryny.

Węgierska zupa gulaszowa w wersji wegańskiej

Zupę podawać posypaną natką pietruszki.

Węgierska zupa gulaszowa w wersji wegańskiej

na google+
 

Dodaj komentarz