Wietnamskie sajgonki z orzechowym Nuoc Cham
Składniki (4 porcje)
Sajgonki
2 dymki, pokrojone w cienkie krążki
1/2 papryki (u nas ok 1/3 zielonej i 2 malutkie (z własnej hodowli ) czerwone)
1 duża marchew, pokrojona w słupki grubości zapałki
2 garście cienko posiekanych na paski liści kapusty pekińskiej
2 łyżki świeżego imbiru, obranego i drobno pociętego
1 źdźbło szczypiorku, pocięte na około 2 cm paski
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 spore garście kiełków, u nas były kiełki lucerny i koniczyny
2 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego, ale może być dowolny
opakowanie papieru ryżowego, najlepiej 24 arkusze aby zawijać podwójnie
Sos Nuoc Cham
1/2 małego ogórka, obranego i pokrojonego w drobną kostkę
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżeczki cukru, u nas ksylitol, ale może być brązowy lub palmowy
1 papryczka pepperoni, drobno posiekana
2 łyżki sosu rybnego (najlepiej wegetariańskiego)
3 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżka prażonych orzechów włoskich, grubo posiekanych
Wykonanie
Do dużej miski włożyć kapustę, paprykę, imbir, kiełki, czosnek, szczypior, marchew oraz dymkę. W małej miseczce wymieszać sos sojowy ze słodkim sosem chili i olejem. Powstałym sosem polać warzywa, dokładnie wymieszać.
Na głębszy talerzyk bądź do miski wlać ciepłą wodę i zanurzać w niej pojedynczo arkusze papieru ryżowego, moczyć około 20 sekund lub do momentu aż zmiękną i zmatowieją. Ostrożnie wyjąć, pozwolić żeby woda ściekła i położyć płasko na talerzu. Delikatnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Na środku (licząc od góry) ułożyć porcję farszu warzywnego. Dolny brzeg papieru założyć na farsz (zdjęcie niżej), a następnie zawinąć sajgonkę jak naleśnika. Jako, że papier ryżowy jest bardzo delikatny można go owinąć jeszcze jednym arkuszem I dokładnie tak samo postępować przy następnych sajgonkach.
Wszystkie składniki sosu Nuoc Cham wymieszać i rozłożyć na 4 małe miseczki.
Podawać po 3-4 sajgonki na osobę z dodatkiem pikantnego orzechowego sosu Nuoc Cham