Wolno gotowana zupa cebulowa z winem i grzankami z serem
Składniki (na 4 porcje)
1 kg cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
1,5 łyżeczki tymianku
2 liście laurowe
3 duże ząbki czosnku, drobno pokrojony
1 szklanka wytrawnego albo półwytrawnego białego wina
3 i 3/4 szklanki wody (albo bulionu warzywnego)
1 łyżka sosu sojowego
6 łyżek oleju rzepakowego
8 grzanek
utarty ser (na grzanki)
natka pietruszki, do posypania
papryka chili
kozieradka
papryka wędzona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Olej rozgrzać w woku albo dużym rondlu, włożyć cebulę, lekko posolić i smażyć 35 minut na małym ogniu, częściowo przykryć, czasem zamieszać. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i smażyć kolejne 5 minut. Dodać tymianek (najlepiej wcześniej namoczyć go w gorącej wodzie), liście laurowe, czosnek oraz wino, gotować 5 minut. Wlać wodę, dodać przyprawy, zmniejszyć ogień do małego, częściowo przykryć i gotować 30 minut.
Wlać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem, zagotować i wyłączyć. W międzyczasie przygotować w piekarniku grzanki z serem. Zupę rozlać do misek, na każdej położyć grzankę, obsypać pietruszką i od razu podawać.