Zapiekanka brokułowo-jaglana
Zapiekanki są pyszne, kasza jaglana jest pyszna, brokuł jest pyszny, no to czas na zapiekankę z kaszy i brokuła .
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
1 brokuł
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka chili
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 cebula
150 g utartego sera
8 pieczarek
4 cm imbir
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/3 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1 łyżka oleju kokosowego, albo inny do smażenia
odrobina masła i bułki tartej (bądź mąki z amarantusa)
Wykonanie
Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki, gotować na parze 10 minut. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażać na 1 łyżce oleju kokosowego. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, imbir i odrobinę soli. Gdy cebula będzie już prawie zeszklona dodać pokrojone w plasterki pieczarki, czosnek, sól, pieprz i smażyć ze 4 minuty. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną z dodatkiem kurkumy. Wszystkie składniki pozostawić do przestygnięcia.
Gdy kasza i reszta warzyw będą ostudzone wymieszać je w jednej misce wraz z połową sera, dwoma żółtkami i przyprawami. Pamiętać aby dobrze doprawić solą i dokładnie wymieszać. Na sam już koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać ją z resztą składników.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą, albo mąką z amarantusa. Kaszę z warzywami przełożyć do naczynia, przykryć i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piec około 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zapiekankę posypać resztą sera i umieścić ponownie w piekarniku, do czasu roztopienia sera.
Podawać gorące, posypane na przykład kiełkami i szczypiorkiem