Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Skoro sezon szparagowy w pełni, aż żal byłoby z tego nie skorzystać :) Poniżej prezentujemy prostą i pyszną zapiekankę z zielonymi szparagami.

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Składniki

15 szparagów
4 jajka
około 300 g makaronu, np. typu kolanka
2 pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
1 mozzarella, cienko pokrojona, albo utarta
50 ml mleka
natka pietruszki
1 łyżeczka Sambor Masala
1 łyżeczka mielonego chili
sol, pieprz

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Wykonanie

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i pokroić na kawałki 3-4 cm. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na ostatnie 2 minuty gotowania makaronu dorzucić do garnka szparagi, oprócz główek. Główki dołożyć do gotowania na ostatnią minutę. Makaron wraz ze szparagami odcedzić i przelać zimną wodą.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę makaronu i szparagów, dodać połowę pomidorów i mozzarelli, obsypać natką pietruszki oraz przyprawami. Następnie ułożyć kolejną warstwę makaronu ze szparagami, pomidorów, mozzarelli, natki pietruszki oraz przypraw. Wszystko polać roztrzepanymi i posolonymi jajkami i mlekiem.
Naczynie umieścić w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piec 35 minut, bądź do ścięcia się jajek. Pieczenie przy termoobiegu będzie skrócone.

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

na google+
 

Dodaj komentarz