Zapiekanka makaronowa ze szparagami
Skoro sezon szparagowy w pełni, aż żal byłoby z tego nie skorzystać Poniżej prezentujemy prostą i pyszną zapiekankę z zielonymi szparagami.
Składniki
15 szparagów
4 jajka
około 300 g makaronu, np. typu kolanka
2 pomidory, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
1 mozzarella, cienko pokrojona, albo utarta
50 ml mleka
natka pietruszki
1 łyżeczka Sambor Masala
1 łyżeczka mielonego chili
sol, pieprz
Wykonanie
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i pokroić na kawałki 3-4 cm. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, na ostatnie 2 minuty gotowania makaronu dorzucić do garnka szparagi, oprócz główek. Główki dołożyć do gotowania na ostatnią minutę. Makaron wraz ze szparagami odcedzić i przelać zimną wodą.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dno wyłożyć połowę makaronu i szparagów, dodać połowę pomidorów i mozzarelli, obsypać natką pietruszki oraz przyprawami. Następnie ułożyć kolejną warstwę makaronu ze szparagami, pomidorów, mozzarelli, natki pietruszki oraz przypraw. Wszystko polać roztrzepanymi i posolonymi jajkami i mlekiem.
Naczynie umieścić w piekarniku nagrzanym do 220 stopni i piec 35 minut, bądź do ścięcia się jajek. Pieczenie przy termoobiegu będzie skrócone.