Zapiekanka z ryżu i brukselki
Zapiekanka z ryżu jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu danie. Jako dodatków można użyć ulubionych warzyw, brukselki, brokuła, fasolki czy cokolwiek sobie wyobrazimy Można podawać na ciepło, jak i na zimno, zawsze fajnie smakuje
Składniki
1 czubata szklanka ryżu
1 mozzarella, utarta na grubych okach
1 cebula, pokrojona w dowolną kostkę
1 puszka czerwonej fasoli
1 papryczka pepperoni, drobno pokrojona
4 suszone pomidory z oleju, drobno pokrojone
350 g brukselki
1/2 opakowania fety
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
sól
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Brukselkę oczyścić z brzydkich listków, umyć, posolić i gotować 10 minut na parze. Cebulę zeszklić na łyżce oleju kokosowego, pod koniec pieczenia dodać papryczkę pepperoni.
W dużej misce umieścić ugotowany i ostudzony ryż (wystarczy przelać go zimna wodą), dodać opłukaną czerwoną fasolę, pokrojone pomidory suszone, drobno pokrojoną fetę oraz zeszkloną cebulę i papryczkę. Dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić do smaku solą i jakąś dowolną przyprawą. Aczkolwiek feta jest na tyle słona, że sól nie powinna być potrzebna i jeśli papryczka jest pikantna, to tez powinno wystarczyć . Na koniec dodać ostudzoną i przekrojoną na pół brukselkę, delikatnie wymieszać z resztą składników i przełożyć do natłuszczonej foremki. Z góry polać roztrzepanym jajkiem, posypać utartą mozzarellą i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.