Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Składniki

około 600 gram ziemniaków
2 jajka
4-5 łyżeczek kwaśnej śmietany 18%
ser żółty (ilość uzależniona od tego ile kto lubi)
1 papryczka chilli
1 cebula czerwona
2 pomidory
1/3 cukinii
3 pieczarki
olej rzepakowy
1/2 pęczku szczypiorku
2 ząbki czosnku
garść ugotowanej fasolki szparagowej
papryka ostra
chilli mielone
lubczyk
sumak
kolendra mielona
sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Wykonanie

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach (wodę z ziemniaków odlać), wymieszać ze śmietaną, startym serem i jajkami. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, chilli oraz lubczykiem. Powstałą masę przełożyć do natłuszczonej olejem formy na tartę lub do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 35 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie podsmażyć delikatnie pieczarki pokrojone na grube plastry i pokroić resztę warzyw.
Na podpieczony placek rozsypać pokrojony czosnek, podpieczone pieczarki, cukinię, pomidory, papryczkę chilli, szczypiorek, ugotowaną fasolkę szparagową. Doprawić z góry przyprawami (tutaj użyto sumak i kolendrę mieloną) i posypać utartym serem. Włożyć do piekarnika, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec 60 minut (w kuchence bez termoobiegu).

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

Zapiekanka ziemniaczana z fasolką szparagową

na google+
 

Dodaj komentarz