Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą
Uwielbiamy wszelakiego rodzaju zapiekanki, ale chyba najbardziej takie ziemniaczane. Dziś polecamy wam jedną z naszych ulubionych, ziemniaczano-soczewicową. Fakt, że trochę trzeba się przy niej napracować, ale trud w nią włożony wart jest pracy, gdyż zapiekanka jest nie tylko pyszna ale również sycąca.
Składniki
6 ziemniaków
spora garść suszonych grzybów
3 pieczarki, nie za drobno pokrojone
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
1 żółta cebula, pokrojona w piórka
szklanka soczewicy, u nas zielona
2 łyżki prażonego sezamu
4 suszone pomidory, dość drobno pokrojone
2/3 szklanki mleka, może być roślinne
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie
Suszone grzyby gotować na małym ogniu do miękkości, następnie dość drobno pokroić. Soczewicę ugotować tak trochę al dente, dojdzie jeszcze podczas pieczenia. Ziemniaki ugotować, a następnie utłuc na puree z dodatkiem mleka.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć grzyby z cebulą, doprawione solą, pieprzem i kurkumą. Następnie dołożyć do nich pozostałe przyprawy oraz soczewicę i sos sojowy. Smażyć razem na małym ogniu około 6-8 minut.
Naczynie w którym będzie pieczona zapiekanka wysmarować tłuszczem, na dno wyłożyć smażoną soczewicę z grzybami i cebulką. Posypać suszonymi pomidorami, po czym na górze ułożyć warstwę ziemniaków.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 h, bądź do zarumienienia ziemniaków. Oczywiście czas pieczenia z termoobiegiem będzie znacznie krótszy.
Przed przystąpieniem do krojenia zalecamy poczekać 10-15 minut, łatwiej będzie się kroić i wyciągać w jednym kawałku.
Na górę zapiekanki można też położyć kilka plasterków masła, aby lepiej jest zarumieniła.
Upieczoną zapiekankę posypać świeżym koperkiem.