Zapiekany ryż z cukinią
Składniki
1 szklanka ryżu (tu Basmati)
1 duża cukinia (albo 2 mniejsze)
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pieczarek
pomidory w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 cm imbiru
utarty ser (ile kto lubi)
kolendra świeża
olej rzepakowy
pieprz cayenne
kolendra mielona
curry
Parantha masala
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Pieczarki pokroić na grubsze plastry, cebulę w większą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na odrobinie oleju, następnie dodać imbir pokrojony w kostkę, poszatkowany czosnek, umytą i pokrojona w ok 1 cm kawałki cukinię. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 3 minuty. W międzyczasie ugotować ryż.
Po 3 minutach duszenia cukinii dodać ryż, pomidory w puszce, świeżą kolendrę, koncentrat pomidorowy i podsmażać przez co najmniej 5 minut, bez przykrywki.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć połowę zawartości patelni, posypać górę połową utartego sera, po czym przełożyć resztę z patelni, tworząc drugą warstwę i znów posypać serem. Naczynie żaroodporne zamknąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 min. Aby przypiec ser, to na ostatnie 5 minut należy zdjąć przykrywkę.