Zapiekany ryż z jabłkami
Jak to ostatnio bywa u nas w kuchni, znowu przygotowaliśmy coś czego nie jedliśmy w sumie od dziecka
Jak to możliwe, że zapomnieliśmy o czymś tak pysznym jak ryż z jabłkami??
Dziwne… ale prawdziwe!
Czy też robicie w domu takie smakołyki?
Składniki (na naczynie 27x9x13)
2,5 szklanki ryżu
1 kg jabłek, obranych
cukier, ilość zależna od słodkości jabłek
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oleju kokosowego, albo rzepakowego
1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Umyte i obrane jabłka dość cienko pokroić albo można też zetrzeć na tarce.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cynamon wymieszać z gałką muszkatołową.
Naczynie w którym będziemy piec ryż, delikatnie wysmarować olejem, a następnie układać warstwami składniki.
Na początek warstwę ryżu, na to jabłka, posypać wszystko częścią cynamonu oraz cukrem, następnie ułożyć kolejną identyczną warstwę.
Postępować tak aż zużyjemy wszystkie jabłka i cały ryż.
Pamiętając o tym aby na samej górze ułożyć warstwę jabłek
Tak przygotowane naczynie umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec na początek przez 1 godzinę pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez przykrycia.
Podawać najlepiej na ciepło, ale zimne też jest pyszne
Oj bardzo dawno go robiłam. dzięki za przypomnienie .na czasie zrobię
Dokładnie Na czasie, bo jabłek na drzewach jest ogrom