Zapiekany ryż z jabłkami

Jak to ostatnio bywa u nas w kuchni, znowu przygotowaliśmy coś czego nie jedliśmy w sumie od dziecka :(
Jak to możliwe, że zapomnieliśmy o czymś tak pysznym jak ryż z jabłkami??
Dziwne… ale prawdziwe!
Czy też robicie w domu takie smakołyki? :)

Zapiekany ryż z jabłkami

Składniki (na naczynie 27x9x13)

2,5 szklanki ryżu
1 kg jabłek, obranych
cukier, ilość zależna od słodkości jabłek
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka oleju kokosowego, albo rzepakowego
1,5 łyżeczki cynamonu

Zapiekany ryż z jabłkami

Wykonanie

Umyte i obrane jabłka dość cienko pokroić albo można też zetrzeć na tarce.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cynamon wymieszać z gałką muszkatołową.
Naczynie w którym będziemy piec ryż, delikatnie wysmarować olejem, a następnie układać warstwami składniki.
Na początek warstwę ryżu, na to jabłka, posypać wszystko częścią cynamonu oraz cukrem, następnie ułożyć kolejną identyczną warstwę.
Postępować tak aż zużyjemy wszystkie jabłka i cały ryż.
Pamiętając o tym aby na samej górze ułożyć warstwę jabłek :)
Tak przygotowane naczynie umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec na początek przez 1 godzinę pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez przykrycia.
Podawać najlepiej na ciepło, ale zimne też jest pyszne :)

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Oj bardzo dawno go robiłam. dzięki za przypomnienie .na czasie zrobię :)