Zawijasy francuskie

Zawijasy francuskie

Składniki

1 ciasto francuskie xxl
kilka plastrów łososia wędzonego
1 łyżeczka pesto
ser wędzony (typu salami)
makrela wędzona
1 ogórek kiszony
1 ząbek czosnku kiszonego (wyjęty ze słoika od ogórków kiszonych – domowej roboty)
1 cebula
1 jajko
papryka wędzona ostra
pieprz

Zawijasy francuskie

Wykonanie

Ciasto francuskie podzielić na 3 części i każdą część faszerować czymś innym :)
Pierwszy kawałek: na brzegu ciasta rozsmarować pesto, ułożyć łososia i zawijać w rulon. Około 2 centymetry od końca wysmarować roztrzepanym jajkiem i zwinąć do końca. Całość również posmarować jajkiem i pokroić na kawałki. Na następny kawałek ciasta ułożyć cienko pokrojony ser, oprószyć papryką wędzoną i postąpić dokładnie jak przy wcześniejszym rulonie.
Do ostatniego kawałka przygotować pastę. Makrelę oczyścić z ości i ugnieść widelcem, cebulkę drobno pokroić wraz z czosnkiem, dodać pesto, wymieszać, doprawić pieprzem, ułożyć na cieście i zawinąć. Wszystkie zawijaski poukładać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec około 15-20 minut, w połowie pieczenia obrócić zawijasy. Należy pamiętać aby nie układać kawałków ciasta zbyt blisko, gdyż podczas pieczenia ciasto francuskie pęcznieje :)

Zawijasy francuskie

Zawijasy francuskie

na google+
 

Dodaj komentarz