Ziemniak z sosem czosnkowym i tuńczykiem

Ziemniak z sosem czosnkowym i tuńczykiem

Składniki

1/2 kg ziemniaków
1 puszka tuńczyka, najlepiej w sosie własnym
2 ogórki kiszone
szczypiorek
koperek
1 cebula
1 jogurt naturalny (bałkański jest świetny)
4 ząbki czosnku
ulubione kiełki
sól, pieprz, papryka ostra

Ziemniak z sosem czosnkowym i tuńczykiem

Wykonanie

Ziemniaki ugotować i pognieść na puree. Tuńczyka odsączyć i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w kosteczkę i dodać do tuńczyka, wymieszać. Ogórki, koperek i szczypiorek również pokroić w kostkę. Przygotowane puree wyłożyć na talerzach bądź miseczkach, posypać koperkiem i polać delikatnie sosem czosnkowym. Na to rozsypać ogórka kiszonego i tuńczyka z cebulką. Na sam koniec ponownie delikatnie polać wszystko sosem czosnkowym, posypać szczypiorkiem i resztką koperku oraz kiełkami.

Ziemniak z sosem czosnkowym i tuńczykiem

Sos czosnkowy

Do sosu polecamy jogurt bałkański, wówczas nie trzeba dodawać żadnego majonezu, wystarczy wcisnąć czosnek, 4-6 ząbków w zależności od tego jak mocno lubi się czosnek :) i doprawić do smaku solą, pieprzem (najlepiej zawsze używać pieprzu świeżo zmielonego) oraz papryka ostrą. Jeśli sos okaże się za gesty można dodać trochę rzadszego jogurtu albo mleka.

Ziemniak z sosem czosnkowym i tuńczykiem

na google+
 

Dodaj komentarz