Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki jak z ogniska

Składniki

1 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki żytniej (może być inna ale ważne aby była pełnoziarnista)
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (ona nadaje smak ogniska)
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Ziemniaki jak z ogniska

Wykonanie

Obrane i umyte ziemniaki przekroić na pół jeśli są zbyt duże. Do czystej reklamówki wsypać mąkę i przyprawy, wrzucamy ziemniaki i zrobić im „trzęsienie ziemi”. Potrząsać torbą, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papierze umieścić ziemniaki. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 15 minut podkręcić temperaturę do 200 stopni, dzięki czemu skórka będzie naprawdę gruba i chrupiąca.

Ziemniaki jak z ogniska

Pieczonym ziemniaczkom towarzyszył faszerowany bakłażan oraz kalafior z pary :)

Ziemniaki jak z ogniska

na google+
 

Dodaj komentarz