Ziemniaki zapiekane
Od bardzo dawna ziemniaki zapiekane były w kolejce do przygotowania, no i w końcu doczekały się
Składniki
średniej wielkości ziemniaki, umyte i lekko podgotowane w mundurkach
1 cebula, bardzo cienko pokrojona
trochę sera, cienko pokrojony
kawałek zimnego masła
papryka wędzona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Lekko podgotowane ziemniaki delikatnie ponacinać, uważając aby nie przeciąć do końca. Delikatnie po rozchylać plasterki ziemniaków i powciskać pomiędzy nie plasterki masła, posypać solą oraz pieprzem. Umieścić na lekko natłuszczonej blaszce, albo na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni, aż masło się roztopi. Następnie w miejsce roztopionego masła powkładać na przemiennie ser i cebulę, wszystko posypać papryką wędzoną i ponownie umieścić w piekarniku. Piec 30-35 minut, lub do czasu zarumienienia i roztopienia się sera.
Podawać z ulubionym sosem, na przykład z czosnkowym.
Tutaj podane z pysznymi kulkami z kaszy gryczanej.