Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

Wybierając się na wycieczkę rowerową, nawet w najśmielszych snach nie spodziewaliśmy się, że spotka nas tyle dobrego :D
Jako, że pogoda nam dopisała, mimo, że jest już jesień :) wybraliśmy się na Żuławy :)
Od nas rowerkiem to nie tak daleko (jakieś 1,5-2 h w jedną stronę :) ).
Na polach jest tyle kolorów i pięknych widoków, jak na przykład pole pełne kolorowych dyń, cukinii, pięknych dojrzałych brokuł czy ogromnych marchwi :)

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

Wracając do tematu naszego szczęścia :)
Tak więc podróżując sobie pomiędzy pięknymi i kolorowymi polami spotkaliśmy bardzo sympatycznych, aczkolwiek zapracowanych przy wykopkach ludzi.
Mimo tego, że mieli dużo pracy chętnie na chwilę zaprzestali swojego zajęcia aby z nami porozmawiać :)
Tak po prostu i normalnie :D
A na odchodne podzielili się z nami swoimi cudownymi plonami :D :D :D
Więc wróciliśmy do domu bogatsi o rozmowę z interesującymi ludźmi, do tego z koszykiem pełnym marchwi, brokuł oraz koperku i plecakiem pełnego cukinii i dyni :D
Piękne jest to, że zupełnie obcy ludzie chętnie dzielą się nie tylko swoją wiedzą ale również bezinteresownie potrafią podzielić się z „wędrowcami” swoimi plonami :)
Ach, życie i ludzie są wspaniali :P

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

Składniki

1 brokuł, podzielony na różyczki
5 marchwi, dowolnie pokrojonych
3 gałązki selera naciowego, drobno pokrojonego
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
kilka ziemniaków, pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka kozieradki
2,5 łyżeczki curry
2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
spora garść koperku
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 łyżki kwaśnej śmietany
olej rzepakowy
sól, pieprz

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

Wykonanie

Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe i zagotować.
W międzyczasie pokroić warzywa i dodać je do garnka.
Gdy marchew będzie prawie miękka dodać ziemniaki.
Cebule zeszklić na odrobinie oleju.
Pod koniec smażenia cebuli dodać do niej wszystkie przyprawy i smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą.
W momencie gdy ziemniaki będą mięknąć dodać brokuł i gotować 10-15 minut.
Na sam koniec zabielić lekko zupę zahartowaną śmietaną i dodać dużo koperku.
Doprawić solą i pieprzem. Pycha :D

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry>

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. 2 łyżeczki chili?? i jeszcze czosnek, pieprze i ostra wędzona papryka! – lubię ostre rzeczy ale ta zupa musiała chyba wypalić język uf ;)