Zupa fasolowa
Składniki
1.5 szklanki fasoli (typu duży jaś)
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/2 selera
natka pietruszki
seler naciowy
por
1 duża cebula
koperek
olej rzepakowy
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
papryka wędzona ostra
majeranek
kozieradka
sól, pieprz
Wykonanie
Fasolę moczyć całą noc, na drugi dzień odcedzić wodę w jakiej się moczyła i wlać świeżą, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zacząć gotować. Długość gotowania uzależniona jest od rodzaju fasoli i trwa ok 1-1,5 h. Gdy fasola jest już prawie miękka, dodać warzywa pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cebulę zeszkloną na odrobinie oleju rzepakowego, przyprawy do smaku oraz pokrojony koperek i natkę pietruszki.