Zupa jarzynowa
Za oknem dzisiaj straszna ulewa, więc trzeba przygotować obiad z tego co w lodówce Na szczęście nie jest źle, większość warzyw się znalazła, a do tego mamy fasolkę szparagową, więc pyszną zupkę prezentujemy poniżej
Składniki
2 duże marchewki, obrane i pocięte w cienkie plasterki
3 garście fasolki szparagowej
1 duża pietruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
miseczka młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w małą kostkę
1 duży ząbek czosnku, drobno poszatkowany
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
4 łyżki natki pietruszki
4 łyżki koperku
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki mielonego chili
2/3 łyżeczki kozieradki
3 łyżeczki lubczyku
sól, pieprz
Wykonanie
Do dużego garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól i zagotować. Do gorącej wody dodać pokrojone warzywa oraz 2 łyżki oleju. Po około 5 minutach gotowania dodać fasolkę.
Na małej patelni rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na nim cebulę, po czym zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami.
Po około 10-15 minutach, gdy warzywa będą lekko mięknąć dodać ziemniaki i przyprawy. Gotować razem do miękkości ziemniaków. Na sam koniec ewentualnie doprawić solą i pieprzem, jeśli jest potrzeba, zdjąć z ognia i wsypać pokrojony czosnek, natkę pietruszki oraz koperek. Wymieszać i można podawać