Zupa krem z pieczarek
Sekretem dobrego smaku zupy pieczarkowej jest wcześniejsze podsmażenie dobrze przyprawionych pieczarek Wówczas zupa czy też krem, ma bardzo wyraźny i mega aromatyczny smak Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu Do zabielenia kremu, można oczywiście użyć śmietany roślinnej
Składniki
1/2 kg pieczarek
3 cebule
6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
1 marchew, obrana i pokrojona w kostkę
kawałek pory, umyty i pokrojony
250 ml dowolnej słodkiej śmietany
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki kozieradki
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki lubczyku
2 łyżki masła
3 łyżki oleju kokosowego albo rzepakowego
natka pietruszki, do posypania
sok z 1/3 cytryny
2,5 l wody
Wykonanie
Pieczarki obrać, kilka odłożyć, a pozostałe dowolnie pokroić, na przykład na ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło wraz z 1 łyżką oleju, dołożyć 2 pokrojone w kostkę cebule, patelnie przykryć pokrywką i dusić cebule 5 minut. Po tym czasie dodać pieczarki, doprawić je solą, pieprzem, papryką ostrą oraz skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dokładnie wymieszać z cebulą i podsmażać około 8 minut, tak aby się nie przypiekły, ale ładnie nasiąkły przyprawami a woda z nich odparowała.
W międzyczasie obrać i pokroić warzywa w kostkę, dołożyć je do gotującej się osolonej wody. Następnie dorzucić pieczarki wraz z cebulką, doprawić przyprawami i gotować 35 minut.
Na patelni, na której były podpiekane pieczarki rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę, która pozostała oraz pokrojone w cienkie paski odstawione pieczarki.
Do gotowej zupy dodać śmietanę i pozostawić do przestygnięcia. Przestudzoną zupę zmiksować na gładki krem, ponownie zagotować. Rozlać do miseczek, posypać natką pietruszki oraz usmażoną cebulą i pieczarkami.
Słuszna uwaga z dobrym podsmażeniem, często o tym zapominam.