Zupa krem z ziemniaków z grzankami
Ostatnio dość często zdarza nam się jeść ziemniaki, dlatego postanowiliśmy spróbować zrobić kremową zupę ziemniaczaną . Jak się okazało strzał był w dziesiątkę, zupa jest wyśmienita, a dodatki z pora i papryczki pepperoni nadały jej lekkiego „pazura”.
Oczywiście na grzanki polecamy chlebek z własnego wypieku, nic nie smakuje lepiej
Składniki (4-6 porcji)
700 g ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora, plus do przystrojenia talerza
1/2 szklanki śmietany 30%
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki kozieradki
kawałek papryczki pepperoni, do przystrojenia
około 2 l wody
sól, pieprz
Grzanki
2-3 kromki chleba, u nas oczywiście z własnego wypieku
1 ząbek czosnku
odrobina masła
Wykonanie
Do garnka z osoloną wodą wrzucić warzywa pokrojone w drobną kostkę. Doprawić przyprawami i gotować pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie kromki chleba posmarować masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, po czym pokroić w kostkę i upiec na suchej patelni albo w piekarniku.
Gdy warzywa będą miękkie zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę i zmiksować wszystko na gładki krem.
Zupę rozlać do miseczek posypać grzankami czosnkowymi, pokrojoną papryczką pepperoni oraz porą. Jeśli ktoś nie przepada za porem, może użyć szczypiorku .
Wygląda baardzo smakowicie