Zupa kurpiowska
Szukając pomysłu na obiad z wykorzystaniem białek kapusty, znaleźliśmy przepis na tradycyjną zupę kurpiowską. Zupa jest bardzo prosta w wykonaniu, koszt niezwykle niski a smakiem przypomina kapuśniak z dzieciństwa.
Składniki
1/2 kapusty białej, drobno poszatkowanej
1 duża marchew, utarta na dużych okach
2 małe cebule albo 1 duża, pokrojone w piórka
3 łyżki koncentratu
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki kozieradki
koperek do posypania
sól, pieprz
Wykonanie
Poszatkowaną kapustę umieścić w garnku, dodać soli oraz wody i gotować. W międzyczasie zeszklić na oleju cebule, następnie dodać utartą marchew,doprawić solą oraz pieprzem i podsmażać parę minut. Na sam koniec dodać na patelnię koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 1 minutę.
Zawartość patelnie przełożyć do garnka z gotującą się kapustą, dosypać kozieradkę i gotować aż kapusta będzie miękka.
Na małej patelni roztopić masło i wsypać mąkę, smażyć na złoty kolor. Zasmażkę dodać do zupy, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Zupę rozlać do miseczek, posypać świeżym koperkiem i podawać.