Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych zup dzieciństwa :) . Jej smak jest niezmienny od lat, wystarczą dobre ogórki kiszone, a podniebienie samo mlaska z zachwytu :D

Zupa ogórkowa

Składniki

10-12 ogórków kiszonych, utartych na grubych okach
4 małe marchewki, pokrojone w cienkie krążki
1 mała pietruszka, pokrojona w drobną kostkę
kawałek selera, drobno pokrojony
2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
kawałek pora, drobno pokrojony
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 duży ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
kwaśna śmietana 12% lub 18%
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego chili
3 łyżeczki suszonego koperku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego koperku
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Zupa ogórkowa

Wykonanie

Do garnka z osoloną wodą wrzucić ziele angielskie i liść laurowy, pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotować około 20 minut, aż warzywa będą robić się miękkie. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę, po czym dodać ją wraz z olejem do gotującej się zupy. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać utarte ogórki i gotować 10-15 minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zahartowaną śmietanę. W razie czego doprawić jeszcze solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia dodać natkę pietruszki i świeży koperek, najlepiej odstawić na jakiś czas, aby zupa się „przegryzła” :)

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

na google+
 

Dodaj komentarz