Zupa Ramen z warzywami, nori i makaronem
Składniki
2 jajka (na 4 porcje)
około 200 g makaronu (w stylu spaghetti)
1 pora, pokrojona w cienkie plastry
1 cukinia, pokrojona skośnie w cienkie plastry
150 g małych pieczarek, cienko pokrojonych
3 garście liści szpinaku baby, porwanych
około 170 g kapusty pekińskiej, cienko pokrojonej
6 szklanek wody
4 łyżki sosu sojowego
3 cm drobno pokrojonego imbiru
2 łyżki oleju migdałowego (może być sezamowy)
1 płat suszonego nori
3 łyżki oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki papryki chili
1/2 łyżeczki kozieradki
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki kolendry mielonej
sól, pieprz, papryka ostra
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, włożyć na 1 minutę pod bieżącą zimną wodę. Odstawić aż lekko przestygną, przekroić wzdłuż na połówki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę na makaron. Gdy woda się zagotuje włożyć makaron, przemieszać i gotować na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Odcedzić, rozłożyć do czterech misek. Jednocześnie na innym palniku przygotować bulion z 6 szklanek wody, soli, papryki chili, kozieradki, kurkumy, kolendry i pieprzu.
W czasie jak woda na makaron będzie powoli dochodzić do wrzenia rozgrzać w woku albo dużym rondlu olej rzepakowy i smażyć przez 1 minutę imbir. Następnie dodać porę, cukinię i pieczarki, dobrze wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu 6 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać szpinak i kapustę pekińską, smażyć 2 minuty. Wlać gotujący się bulion, 4 łyżki sosu sojowego, zagotować. Zmniejszyć ogień do małego, wlać olej migdałowy, wymieszać i gotować jeszcze ze 6 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Łyżką cedzakową wyjąć warzywa z zupy, rozłożyć do misek z makaronem, posypać pokruszonymi nori. Następnie wlać bulion i na każdej porcji położyć połówkę jajka, od razu podawać.