Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
Soczewica jest nieodłącznym składnikiem wielu naszych potraw
Za to ciecierzycy zdecydowanie używamy za mało bardzo ją lubimy, ale jakimś cudem nie jemy jej tak często, jakbyśmy mogli.
Musimy zapisać sobie w głowie, aby częściej po nią sięgać
Dziś przygotowaliśmy mieszankę naszych ulubionych produktów i poniżej przedstawiamy wam, co z tego wyszło
Składniki
1 szklanka suchej ciecierzycy
1,5 szklanki suchej zielonej soczewicy
3 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
3 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
2 gałązki selera naciowego
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
3 łyżki ketchupu z cukinii (wersja z natką pietruszki i czosnku niedźwiedziego)
sok z cytryny
1,5 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki mielonego chili
1,5 łyżeczki suszonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
olej rzepakowy
sól, pieprz
Wykonanie
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej.
Na drugi dzień zlać wodę, przepłukać ciecierzycę i ugotować na świeżej wodzie.
W oddzielnym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim cebulę.
W międzyczasie pokroić dowolnie warzywa.
Do zeszklonej cebuli dodać wszystkie przyprawy oraz czosnek i smażyć 2-3 minuty.
Następnie dodać ugotowaną ciecierzycę, pokrojone warzywa, oraz surową soczewicę.
Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, a następnie dodać wody (ilość zależna od tego jak bardzo gęstą chcemy zupę ).
Gotować częściowo przykryte, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
Na koniec doprawić ketchupem z cukinii albo koncentratem pomidorowym oraz sokiem z cytryny.
sycąca, pełna smaku i zdrowa- taka właśnie powinna być zupa
Nigdy nie przyrządzałem nic c ciecierzycy a dużo o niej słyszałem
Polecamy, bo naprawdę jest smaczna
Orgia kolorów na talerzu