Zupa z czerwoną soczewicą
Niby banalnie prosta zupa.
Przecież można by powiedzieć, to jest zwykła jarzynowa, tyle, że z soczewicą
Uwierzcie, że jednak tak nie jest
Dzięki odpowiednim przyprawom oraz odrobinie cytryny, zupa nabiera fantastycznego, egzotycznego smaku
Dla takich smaków, aż z chęcią się stoi w kuchni
Składniki
2 szklanki czerwonej soczewicy
3 marchewki, dowolnie pokrojone
1/2 dużej pietruszki, dowolnie pokrojonej
kawałek pora, dowolnie pokrojonego
2 łodygi selera naciowego
gałązka natki selera
2 cebule, pokrojone w kostkę
natka pietruszki
2-3 ziemniaki, pokrojone w drobną kostkę
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 łyżeczka mielonego chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
2 łyżeczki lubczyku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kuminu (kmni rzymski)
2 łyżki koncentratu pomidorowego, bądź 2-3 pomidory
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju kokosowego, albo rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą włożyć ziele angielskie, liść laurowy oraz pokrojone warzywa, gotować jakieś 15 minut.
W międzyczasie podsmażyć na patelni cebule. Gdy cebule się zeszklą, dodać do nich kumin, imbir oraz gałkę muszkatołowa. Przesmażyć 1-2 minuty.
Po czym zawartość patelni przełożyć do garnka z warzywami.
Gdy marchewki będą robić się miękkawe dodać ziemniaki oraz połowę dobrze wypłukanej soczewicy.
Doprawić pozostałymi przyprawami i gotować do miękkości ziemniaków.
W momencie gdy ziemniaki będą dochodzić wsypać pozostałą soczewicę, dodać koncentrat pomidorowy i gotowac około 5 minut.
Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny i natką pietruszki.
Można podawać z dodatkowym plasterkiem cytryny.
Pycha
pożywna i pyszna!
I do tego ze zdrowych warzywek